Revista Barbiana, l’educació que ens inspira
Barbiana és una nova revista educativa per a una nova generació de persones que eduquen, siguin professionals o famílies.
A Barbiana creiem que l’educació és acompanyament, que l’acompanyament és una relació entre persones, que el desenvolupament de les persones és el més important i que amb l’educació, totes (infants, joves, adults) creixem.
A Barbiana volem una educació que ens ajudi a desplegar el que som, que ens faci més lliures, més rics del que la vida ens pugui donar i que potenciï tot allò que ens fa humans: la consciència de les nostres emocions i de les nostres necessitats, la connexió amb el propi cos, els vincles d’amor i de confiança, la cerca de la bellesa, la curiositat per aprendre, la reflexió, el raonament i l’esperit crític, valors com la llibertat, la igualtat, la solidaritat, la cooperació o l’hospitalitat, l’impuls de la creativitat i del plaer, la responsabilitat, la comunicació, l’espiritualitat…
Per tot això, a Barbiana busquem, expliquem i promovem aquelles iniciatives, idees, enfocaments, projectes, experiències, recursos… que comparteixen la nostra idea d’educació i poden inspirar altres persones per fer-la créixer.
A Barbiana hi col·laboren des de grans figures fins al mestreo mestra de l’indret més recòndit. I hi recollim des de projectes d’educació viva fins a experiències de mestres rurals, passant per tot un ventall d’escoles i altres espais educatius.
Els referents de Barbiana van des de la tradició pedagògica de l’Escola Nova i l’Escola Activa del segle XX, passant pels Moviments de Renovació Pedagògica, que traspassen les generacions, i l’Educació Lliure, l’Educació Viva i l’Escola Nova del segle XXI, així com la Pedagogia Crítica, l’Educació Popular, els moviments educatius del lleure (com l’Escoltisme i el moviment d’Esplai), els moviments que promouen l’aprenentatge sense escola o d’Escola a Casa, les Escoles del Bosc i altres moviments educatius o socials o que des de la Psicologia, la Sociologia, l’Art, l’Espiritualitat… dialoguen amb l’Educació. Pel camí, el saber fer, el saber pensar i el saber sentir de milers d’educadors i educadores i mares i pares, anònims o coneguts, que des de la pràctica o des de la teoria basada en ella han deixat la seva petjada i per tant, la seva llavor educativa.
Si sents que Barbiana és la teva revista, subscriu-t’hi ara!
Com funciona?
Barbiana és una revista digital amb continguts permanents. Com a plataforma, es va enriquint de forma continuada. Les persones subscrites rebran un butlletí periòdic amb les actualitzacions de nous continguts que, a més, també es difondran a xarxes.
A més, Barbiana és una revista en paper. Es tracta d’ una revista amb continguts tractats de forma profunda: ampliació de continguts que desperten un especial interès a la web, recerques, temes centrals i altres temes d’alt interès educatius. En tot cas, la revista Barbiana en paper respon a una planificació pròpia. És una revista bonica, amb un disseny innovador, on l’art i la fotografia formen part del contingut, i amb una edició acurada que en fan un objecte de col·lecció i consulta imprescindible. No te’n perdis cap número!
Llengües
Barbiana com a revista digital surt en català i castellà.
Barbiana en paper sí que sortirà en ambdues llengües de forma diferenciada. L’edició en cada llengua sortirà en el moment que hi hagi un nombre suficient de persones subscrites per a cadascuna.
Subscripcions
La subscripció a la revista en digital és, ara per ara, gratuïta. En el futur hi haurà continguts exclusius per a persones subscrites a la versió en paper.
La subscripció a la revista en paper va unida a la condició de persona soci/a de l’Associació Arae. Si ja n’ets, no cal que facis res, rebràs la revista així que surti! Si no, pots fer-te soci/a, i per tant subscriptor/a de Barbiana, aquí.
Qui som
La revista Barbiana està editada per l’Associació Arae, entitat sense ànim de lucre formada per professionals de l’educació i la teràpia, amb el suport de professionals de la comunicació.
Té un consell de redacció format per Miquel Àngel Alabart, Eva Martínez, Heike Freire, Pere Juan Duque, Elisenda Pascual, Celeste Vaiana, Jordi Mateu i Mireia Bosch.
Per què Barbiana?
El llibre Carta a una mestra, dels alumnes de l’escola de Barbiana, es va convertir als anys 70 i 80 en un referent de les persones que estudiaven educació. En el text, antics alumnes d’aquesta petita escola rural donaven la seva opinió sobre diversos aspectes de l’educació, reivindicant una escola més a la mida de les necessitats dels nens i nenes de les classes populars (organitzada de forma cooperativa, sense exàmens i amb continguts i mètodes propis), i uns mestres vocacionals entregats a la tasca gairebé “missionera” de transformar la societat a través de l’educació. Tot i que alguns dels seus aspectes concrets serien discutibles avui en dia, ens sembla que segueixen perfectament vigents l’esperit d’escola transformadora, a mida de les necessitats dels educands i la idea d’educació a temps complet, però amb el sentit que avui li donaríem, que no és altre que “qui educa és tota la tribu”.