Tot va començar amb aquesta entrada d’Aguamarina al seu blog “De mi casa al mundo” en la qual ens mostrava una preciositat de calendari anual inspirat en les filosofies Waldorf i Montessori el major avantatge de les quals sobre els tradicionals calendaris de paret és la de ser una eina per a treballar el pas del temps molt manipulativa i visual.

El gran problema és el preu desorbitat. Però, llavors, la Clara de “Tierra en las manos” va treballar en la versió DIY del calendari de Grimms, amb un resultat absolutament genial que em va enamorar des del principi i em va generar una gran necessitat de fer la meva versió.
Ho vaig anar deixant en part perquè anava acumulant idees i en part per falta de temps, i 5 mesos després, per fi he fet la meva versió del calendari “Waldorfssori”, i he pensat que podria interessar-vos veure el pas a pas per si voleu fer alguna cosa semblant a l’escola o amb la família.

Podeu consultar els avantatges d’aquest tipus de calendari enfront dels típics de paret en els blogs que he enllaçat, perquè ho expliquen molt bé i jo no ho faré millor (a mi em van convèncer), i perquè el post ja és prou llarg com per a anar duplicant informació.
Materials
- Suro per fer els mesos. En el meu cas, uns estalvis d’Ikea. Per què? Perquè per un euro i mig te’n venen 3, que per a mi representaven 3 oportunitats perquè una d’elles sortís decent xD
- Safata circular, si pot ser de fusta. Jo en vaig comprar una que vaig trobar també a Ikea, perquè no trobava res semblant en cap altra botiga. M’hauria agradat més disposar de la de la Clara, perquè la meva té la vora a diferents altures, però bé, què hi farem! Després he vist aquesta a Amazon, que encara que és més cara, em sembla molt millor.
- Petit bol per a deixar les pinces que encara no s’han col·locat. El meu és de vidre perquè es vegi una mica més el suro dels mesos, ja que m’ha quedat una mica petit. Algú em preguntava si no em semblava perillós amb nens, però jo crec que s’ha d’aprendre a utilitzar també aquest tipus de materials, a més que si és un calendari inspirat en part en la filosofia Montessori, estic segura que a ella li agradaria la idea-
- Pintura de diversos colors i pinzell. En el meu cas, també d’Ikea per allò del “ja que estic aquí…”. Em vaig endur la pintura de la marca “Mala”. La veritat és que malgrat el nom m’ha anat molt bé pel seu format i no m’ha donat cap problema en pintar el suro, que era el que més em preocupava.
- Petites imatges significatives, ja siguin impreses (us deixo un imprimible amb la meva selecció més a baix, per si us interessa) o dibuixades, tant per a simbolitzar cada mes com per assenyalar els esdeveniments importants.
- Plastificadora. En el meu cas cedida per l’acadèmia on faig classe perquè són molt macos.
- Opcional: suport giratori de fusta. Això va ser un enamorament, també a Ikea (això comença a semblar un post patrocinat!), en imaginar-m’hi el calendari damunt i visualitzar-lo girant tan suaument com ho fa el suport. Després vaig veure que en realitat crec que la versió de “Tierra en las manos” també l’inclou xD
- Pinces de fusta per a la roba. Del xinès mateix.
- Escuradents. Del xinès mateix.
- Blutack, cinta adhesiva, tisores, llàpis de colors, etc.
Pas a pas
El primer que he fet ha estat tallar els estalvis de suro en 12 “formatgets” de la mateixa grandària, o com a mínim semblant. Bé, a qui vull enganyar, li vaig demanar al meu pare que ho fes perquè és ebenista i per tant era més probable que, de la interacció entre suro i serra, almenys un dels 3 intents tingués èxit.

Cada formatget representarà un mes de l’any. Al principi estaran de cap per avall, per anar donant-los la volta conforme passin els mesos. Així que el següent ha estat donar-los una ca`pa de color, però només d’una banda, a més de la vora. Per això, havia de provar els colors que volia usar, així que vaig fer un esborrany dels colors que he usat d’una banda i els mesos que vull que representin per l’altra. Encara que crec que al final ho he canviat una mica xD

He intentat que hi hagués una espècie de relació de gradació entre els colors. Tinc entès que segons Waldorf els verds són la primavera, els groguencs són l’estiu, els vermellosos són la tardor i els blaus l’hivern.
I, som-hi, a la feina! Color als formatgets amb bona música de fons per a donar-nos energia i que flueixi el bon rotllo pel pinzell xD
El següent pas és… corregir els colors, no tot sortirà a la primera! xD. I passem a les pinces, que pintem per un sol costat. Les pinces representen els dies, així que les pintarem de manera diferent segons el dia de la setmana al qual corresponguin. Jo he usat 6 colors diferents, perquè vull tenir tant el dissabte com el diumenge en vermell per distingir el cap de setmana com una cosa especial. I he preparat 5 pinces per cada dia de la setmana, perquè és el número màxim de cert dia de la setmana que pot haver-hi en un mateix mes.
He utilitzat:
- Lila pel dilluns
- Blau pel dimarts
- Verd pel dimecres
- Groc pel dijous
- Carbassa pel divendres
- Vermell pel dissabte i diumenge
Les dues versions del calendari en les quals m’inspiro són “molt Waldorf”, tot molt poc figuratiu i buscant la simplicitat i el minimalisme. Per mi l’estètic compte i molt, però també vull que el meu calendari, malgrat allunyar-se dels típics de paret, tingui lletres i números, perquè encara que no queda tan bonic, i ja sabeu que jo no li dono una importància cabdal a aprendre a llegir i escriure en Educació Infantil, crec que també és important que sigui pràctic, i l’exposició contínua a les lletres i els números em sembla fonamental en aquesta etapa.

Així que el següent és fer etiquetes pels mesos i col·locar-les a la vora dels formatgets (perquè crec que no seria molt bona idea escriure sobre el suro), escriure amb retolador permanent els números de l’1 al 31 al voltant de la safata, marcant cada posició a la qual posarem una pinça, i retolar les pinces amb els dies de la setmana amb un boli negre mateix.

Com veieu, he decidit escriure tots els números en negre excepte les desenes exactes: el 10, el 20 i el 30 seran vermells. Si us equivoqueu (evidentment, m’ha passat xD), no passa res perquè amb una miqueta d’alcohol s’esborra fàcilment. Aquí he comès un error que encara haig d’esmenar: els mesos estan disposats en el sentit de les agulles del rellotge, però els dies van a l’inrevés (el sentit de la grafomotricitat és molt tossut!), així que haig d’esborrar i tornar a escriure tots els números.
Per saber la mida dels buits entre els dies, només cal dividir el perímetre de la circumferència de la safata entre el nombre màxim de dies que utilitzarem com a màxim, és a dir, entre 31; encara que jo, personalment, els he fet una mica més petits per intentar deixar un buit més gran entre els dies 31 i 1.

Després de retolar, ve el moment de treballar els esdeveniments importants que volem marcar al calendari. Jo he triat un símbol per a cada mes:
- El colom de la pau pel gener, ja que el dia 30 és el dia escolar de la no violència i la Pau, i preferia aquest símbol que el dels Reis Mags.
- Un parell de cors pel febrer, perquè encara que tinc molt clar que la celebració de sant Valentí és una cosa terriblement comercial, també crec que es pot aprofitar a l’escola per treballar de manera explícita l’educació emocional.
- Un faller i una fallera pel març, perquè visca València i per nosaltres el març és el mes de les falles, sense més.
- Una pila de llibres per l’abril, perquè, com sabeu, el 23 d’abril és el dia internacional del llibre.
- Una papallona pel maig, per allò que la primavera està en plena efervescència i, per què no dir-ho, no he trobat res millor per representar el mes xD
- Un barret i un diploma pel juny perquè és l’últim mes del curs i sortirem més savis del que entrem.
- Un sol somrient pel juliol per una raó molt semblant a la de la papallona del maig.
- Una platja per l’agost perquè és el mes que escull la majoria per anar de vacances.
- Una motxilla pel setembre, per la tornada a l’escola.
- Un mapa de la Comunitat Valenciana par octubre perquè el 9 d’octubre és una festa important ala comunitat.
- Una fulla d’arbre caduc pel novembre, per la mateixa raó que al maig al juliol.
- Y un arbre de nadal pel desembre per raons òbvies.
Totes aquestes coses cal imprimir-les o dibuixar-les i pintar-les, retallar-les i plastificar-les.
Al principi la idea era posar les imatges significatives de cada mes sobre els mateixos mesos, però el formatget m’ha quedat una mica petit, sobretot si poso el bol amb les pinces al damunt, així que he decidit que, com que a més la safata és més gran del que m’agradaria, puc aprofitar millor el buit entre els formatgets i la vora de la safata per disposar les imatges. Cada imatge es col·locarà davant del mes corresponent.
Com? Doncs perquè volia que es mantinguessin en vertical, així que he aprofitat el trossos del suro que m’han sobrat dels estalvis, per fabricar peus. Els escuradents van clavats a aquests peus, i les imatges, ja plastificades, van enganxades amb cinta adhexiva escuradents.

Però a més de les imatges per representar cada mes, que quan arribi el mes concret les incorporarem a les pinces en la posició adequada si és necessari, també he pintat i plastificat altres imatges significatives d’esdeveniments més concrets, com a aniversaris, Pasqua, excursions i els canvis d’estació. Aquestes imagnes s’utilitzaran només en el mes que les necessiti, i s’incorporaran també directament a les pinces (amb una pinça del color del dia de la setmana , o amb una pinça sense pintar per a distingir-la dels dies que van passant). La incorporació a les pinces implica que, a més de situar-se en un dia concret, s’ha de posar una mica de blutack ala imágen per a enganzar-la per darrere (per la cara no pintada) de la pinça corresponent, de manera que sigui fàcil reconèixer quants dies queden o han passat fins a o des de la data. Pels aniversaris, sobretot si es tracta d’una escola, podem posar el dibuix del pastís i/o una fotografia de qui el cel·lebra, perquè sigui més especial.

He fet un imprimible amb les il·lustracions per si voleu utilitzar-lo:
Calendario Waldorfssori – Dibujos para meses y acontecimientos