El primer septenni posa les bases del desenvolupament mental, emocional i físic de la resta de la vida. L’enfocament antroposòfic (base de la pedagogia Waldorf) ens en dona una visió holística que ens ajuda a comprendre’n la importància.

La Clàudia és una nena de cinc anys. Els seus pares es desviuen perquè creixi sana, espavilada i feliç.

D’ençà que tenia ben pocs mesos, sempre han tingut cura que s’adaptés a les exigències i al ritme del món adult, per tal que ben aviat s’acostumés a tot. És per això que no li han estalviat els coets de les festes, ni les rues del Carnaval, ni els viatges en avió… I ara es pot dir que hi està ja ben avesada.

Els seus pares n’estan ben cofois, de la salut de la Clàudia. Als 5 anys encara no ha patit cap de les anomenades «malalties infantils».

Quan s’acosta l’aniversari o les festes de Nadal, tothom que li ha de fer un regal té cura, sobretot, que sigui útil per al seu desenvolupament intel·lectual (puzles, trencaclosques, jocs educatius, etc.). També li arriben les joguines que propicien el joc simbòlic: cuineta, botiga, fireta (tot sempre de plàstic, que es pot rentar amb facilitat). Per descomptat, no hi manquen les nines de tota mena: les que ploren, les que parlen, les que caminen…

A la seva habitació, just als peus del llit, hi ha un aparell de televisió. La Clàudia, però, sap prou bé que només la pot posar si es desperta més d’hora que els adults, i, en aquest cas, pot veure només els dibuixos animats. Quan arriba de l’escola, només li és permès de veure programes educatius i posar algun DVD de pel·lícules infantils.

A la Clàudia no li manquen estímuls que l’ajudin a fer els seus aprenentatges amb la màxima celeritat. De fet, en acabar el curs de P4, tot i que la mestra no els va posar deures d’estiu, la seva mare no va dubtar a comprar-li un bloc de fitxes perquè no oblidés el que havia après durant el curs i entrés ben preparada a P5.

De ben petita ja se li observava una gran destresa en manipular l’ordinador dels pares i, fins i tot, les tecles dels mòbils, així que enguany els Reis li han portat una consola, i el cert és que s’hi entreté molt. Els videojocs -sempre de caire educatiu- la tenen ja ben fascinada.

També li agrada que li expliquin un conte abans d’adormir-se. Els seus pares, però, tenen cura de fer-hi petites esmenes, especialment en aquells contes clàssics que podrien ferir la sensibilitat de la Clàudia. I s’ho fan venir bé perquè, per exemple, el caçador aparegui just abans que el llop es cruspeixi la Caputxeta.

Primer septenni_VisionPic

La mare de la Clàudia sovint s’afanya a enllestir la feina de casa perquè quan arribi la seva filla d’escola pugui compartir una estona de joc amb ella.

Una altra visió

Aquest seria un relat que es podria emmarcar dins la més normalitat absoluta en l’entorn social que avui ens toca de viure. Fins i tot es podria argumentar que la Clàudia té la gran sort que vetllin per la seva educació d’una manera tan acurada. Tanmateix, hi ha una altra visió, que parteix d’un coneixement profund de l’infant, i que posaria moltes objeccions a la manera de viure que li ha tocat a la nostra protagonista de 5 anys.

Rudolf Steiner posava les bases per una nova forma d’educar, a través de l’anomenada «pedagogia Waldorf», que avui és posada en pràctica en una gran quantitat d’escoles d’arreu del món

Fan uns 100 anys, Rudolf Steiner posava les bases per una nova forma d’educar, a través de l’anomenada «pedagogia Waldorf», que avui és posada en pràctica en una gran quantitat d’escoles d’arreu del món. També actualitzava l’antic coneixement segons el qual, cada set anys -cada septenni- alguna cosa nova neix en l’ésser humà. El conjunt de crisis, transformacions i altres esdeveniments que passen en unes edats determinades de la vida, són el que s’anomena «les lleis de la biografia humana».

Aquest primer septenni constitueix la base, els fonaments del que serà l’evolució, i també la salut, de tota la nostra vida.

Contràriament al que la nostra societat -sovint amb una visió massa materialista- tendeix a creure, els anys més importants de la nostra vida són justament els set primers. Aquest primer septenni constitueix la base, els fonaments del que serà l’evolució, i també la salut, de tota la nostra vida.

“Lleis biogràfiques”

A continuació es detallen alguns exemples d’aquestes lleis biogràfiques que, en el cas del primer septenni, s’entrellacen amb maneres concretes d’actuar en el terreny pedagògic:

primer septenni_hitesh choudhary
  • De 0 a 7 anys, els ritmes ben determinats són molt importants en la vida de l’infant, ja que li donen la seguretat que necessita.
  • És molt vulnerable a l’excés d’estímuls visuals i auditius. En els primers anys de vida seria molt convenient una gran protecció en aquest sentit, especialment pel que fa als mitjans tecnològics.
  • L’infant arriba a la vida convençut que «el món és bo». Si se sent acollit degudament serà un adult confiat; altrament desconfiarà de la vida, dels altres i de si mateix.
  • Les malalties infantils, pròpies d’aquest primer septenni, són -contràriament al que es creu actualment- molt beneficioses per a l’evolució futura de l’infant (i no només físicament…). En realitat són un intent d’aquest esperit que arriba del cosmos d’adaptar-se al cos biològic que li ha tocat com a herència dels pares (és com la sabata nova que es va adaptant al peu de mica en mica). En cada una d’aquestes malalties infantils (xarampió, varicel·la…) s’eliminen substàncies de l’etapa embrionària i, en superar la malaltia, l’infant esdevé molt més individualitzat, i menys semblant al clan familiar. Per tant, no semblaria bona idea intentar evitar aquests processos, la majoria acompanyats de força febre. No fa pas gaires anys, quan un infant passava el xarampió portaven els altres nens del veïnat a casa seva perquè se n’encomanessin.
  • En aquesta edat, l’infant aprèn exclusivament per imitació. L’actitud que tenim al seu davant és molt important, perquè imitaran amb molta precisió tots els gestos i actituds del seu entorn. És bo que observin professions artesanals o feines domèstiques fetes amb consciència. Per exemple, els nodreix més veure rentar els plats que prémer el botó de la màquina que els renta automàticament.
  • No només imiten els gestos, sinó que tenen un «detector» de pensaments i sentiments que fa que, en contacte amb un adult que està nerviós o enfadat, l’infant reprodueixi, com per osmosi, aquest estat.
  • Pel que fa al desenvolupament intel·lectual, en aquest primer septenni tan sols s’hauria de potenciar el joc, l’activitat artística, l’escolta de contes, el moviment i el contacte amb la natura. El cos vital de l’infant s’ocupa durant aquests primers set anys d’acabar de confegir les funcions dels òrgans interns, és a dir, s’ocupa de la salut. I, en acabar, la darrera funció que realitza és calcificar unes dents noves que empenyin les de llet, i llavors es produeix el canvi de dentició (que darrerament s’ha avançat molt, entre d’altres factors, a causa de l’excés d’estimulació que rep l’infant). Quan aquest cos vital acaba la tasca, s’alliberen aquestes forces que s’ocupaven de la salut (present i futura!) i queden disponibles per a l’aprenentatge. Però no abans! Cada cop que forcem prematurament un procés intel·lectual en una edat que no toca, estem manllevant forces que haurien d’estar ocupades exclusivament en la salut de l’infant.
  • Els contes clàssics: primer els d’animalets i a partir dels quatre o cinc anys, els contes de fades (sobretot els que van recopilar els germans Grimm) són un important aliment anímic per a l’infant. Però s’han d’explicar correctament, respectant la versió original, plena d’imatges arquetípiques del món espiritual, que l’infant capta molt bé, i que el nodreixen internament per la resta de la vida.

La llista podria continuar llargament, però és suficient per prendre consciència que potser -tot i la bona voluntat de pares i educadors- alguna cosa falla a l’hora de tenir cura d’aquest primer septenni, el més important de tots.

Alerta amb les pantalles

Un dels factors que més els altera en aquesta edat és el contacte prematur amb tota mena de mitjans tecnològics: televisió, ordinadors, videojocs, música enllaunada..

Un dels factors que més els altera en aquesta edat és el contacte prematur amb tota mena de mitjans tecnològics: televisió, ordinadors, videojocs, música enllaunada… Quan un adult mira la televisió, al cap d’uns cinc minuts el seu hemisferi esquerre -seu de la voluntat, del raonament analític, etc.- queda semidesconnectat i funciona només a ple rendiment l’hemisferi dret. Per això ens entra amb facilitat la propaganda (a través de la imatge), i per això també ens costa tant el gest de la voluntat de desconnectar l’aparell de televisió. Aquest fenomen succeeix perquè la imatge, composada en aquest cas per milers de puntets (bits) que s’encenen i s’apaguen, forma una imatge virtual i el nostre cervell detecta l’engany i se’n defensa d’aquesta manera. Tot aquest procés que s’esdevé en l’adult, en el cas de l’infant, òbviament, s’agreuja encara més perquè no té el sistema nerviós degudament format, i també perquè la seva gran necessitat d’imitar els gestos i de moure’s constantment es veu artificialment frenada.

Protegir la infància

Algunes organitzacions a escala internacional, com l’Aliança per a la Infància,  opinen que, en l’època que ens ha tocat de viure, la infància està més desprotegida que mai, malgrat pugui semblar el contrari.

Algunes organitzacions a escala internacional, com l’Aliança per a la Infància,  opinen que, en l’època que ens ha tocat de viure, la infància està més desprotegida que mai, malgrat pugui semblar el contrari. La majoria d’adults estan convençuts que, donat que avui ja no explotem els nostres infants en el treball, i que els proporcionem tot el que necessiten, i encara molt més, els nens i nenes del nostre entorn social no han estat mai tan bé com ara. Però no s’adonen dels obstacles amb els quals s’han d’enfrontar, la majoria molt més subtils i sofisticats que els d’altres èpoques. Val la pena posar-hi consciència. Sort en tenim, però, d’un fenomen que sembla que està creixent de forma exponencial: estan naixent cada cop més infants amb un nivell de consciència molt superior als pares que els han engendrat i als mestres que els han d’educar. L’esperança és que ells siguin capaços un dia de transformar convenientment el nostre sistema educatiu, en base a la llibertat, i el nostre sistema econòmic en base a una nova fraternitat. Mentrestant, però, tenim el repte d’acompanyar-los el millor possible, i d’oferir-los en tot moment accions dignes d’imitar.