La taula de llum és un aparador. L’aparador d’aquella botiga que t’encanta, on t’atures sempre que tens un moment, on no te n’acabes els racons i cada dia hi descobreixes coses noves. Com passava a la botiga de l’entranyable Mr. Magorium, hi entres per deixar que la màgia et sorprengui, que els objectes t’atrapin i que els colors i les formes et parlin. Tu tries quin serà el teu paper en la història: pots gaudir del que hi creen els altres, pots documentar-ne les històries que hi passen o pots submergir-t’hi i produir-ne l’acció.

Justament d’accions parla el nostre Diccionari d’experiències amb la taula de llum (X. Corbella i B. Soldevila, la Xaveta Edicions, 2018). De la A a la Z el llibre desgrana més de 250 activitats que recorren el currículum d’educació infantil de dalt a baix, abordant l’acció educativa des de les competències.

Propostes que acullen l’infant com a ésser autònom, capaç, creatiu, sensible… Materials que es posen a prova damunt la taula, que són minuciosament escollits o que són especialment pensats i confeccionats per a l’ocasió. Provocacions que et criden a indagar, resoldre, pensar, experimentar, crear, descobrir, a emocionar-se… I com a resultat, una experiència altament sensitiva i integral on a cada segon es produeix una nova obra d’art efímer.

La seva capacitat de sorprendre, de convertir qualsevol objecte en màgia, de crear un ambient íntim, la seva flexibilitat i la seva transversalitat converteixen la taula de llum en un recurs imprescindible per tots els educadors i educadores (siguin pares i mares o bé mestres) que practiquen la criança activa i respectuosa amb els interessos i necessitats dels nens i les nenes.

Amagar

1 Oferir materials “amagables” (pedres, boletes de fer collarets, etc.) i objectes “amagadors” (gots, bols, teles, etc.) i juguem amb l’acció d’amagar

2 Amaguem objectes sota piles de sorra, arròs, etc. i després els intentem trobar!

3 Fem una composició amb el llum apagat o els ulls tapats i ens sorprenem del resultat quan obrim el llum

4 Juguem a amagar objectes. Quin falta? Què tinc sota la mà? Què hi ha sota la tela?

Bombollejar

Circular

1 Fem rodar els cotxes damunt la taula de lllum, sucant les rodes amb pintura

2 Dibuixem carrers i carreteres i juguem amb el cotxes. Hi podem posar ponts, cases, senyals de trànsit, etc.

Eliminar

1 Distribuïm sobre la taula de llum diferents imatges o objectes i demanem als nens i nenes que en treguin atenent a diferents criteris: eliminem les imatges que tenen el color …., les que tenen la lletra …., les que trobem a….

Identificar

1 Presentem sobre la taula de llum siluetes d’objectes o animals impreses o retallades amb cartolina negra i endevinem què és. També les podem emparellar amb el cartellet del seu nom.

2 Juguem a dibuixar quelcom i altres han d’endevinar què és.

Celebrar

Modelar

1 Gaudim de l’experiència sensorial dels materials manejables, amb la força afegida que li dona la llum (plastilina, fang, paper maixé, pasta de sal, etc.). Modelem lliurement o donem consignes.

2 Fem una planxa amb material i hi fem forats o formes per deixar-hi passar la llum. Podem utilitzar motlles de galeta

Obsequiar

1 Oferim paper de regal (o de seda, o de cel·lofana) i emboliquem objectes, tot jugant a fer-nos regals. Ens podem regalar dibuixos, missatges, figures fetes amb plastilina, etc.)

Pintar

1 Pintem amb pintura de dits

2 Pintem amb pintura de purpurina

3 Pintem amb pintura fosforescent, anant combinant estones de llum amb estones de foscor. Ho podem fer amb els dits, amb pinzells, amb rodets, etc.

Radiografiar

1 Observem radiografies a la taula de llum

2 Endevinem a quina part del cos correspon cada imatge

3 Fem cartellets amb el nom per llegir i relacionar

4 Resseguim els ossos, els calquem, els pintem

5 Fem ossos amb plastilina blanca

Teixir

1 Després d’experimentar amb fils o llana, teixim en forma de teranyina i juguem amb aranyes (de plàstic, impreses o confeccionades prèviament amb cartró, plastilina, etc.)

2 Embastem llana en tela de sac.

Zigzaguejar

1 Dibuixem ziga-zagues sobre sorra, cafè, amb pintura, retolador, etc.

2 Fem un camí en ziga-zaga de plastilina i hi fem córrer una xapa, una bala o una pilota em  el dit o bufant.

3 Fem ziga-zagues amb llana, cordills, escurapipes, cintes de paper, etc.

4 Identifiquem la forma de ziga-zaga en diferents dibuixos impresos o dibuixats (la cresta d’un gall, les dents d’un drac, una serralada, una escala, etc.). Fem dibuixos que incloguin aquesta forma

Bet Soldevila és mare, psicòloga i mestra, directora de la llar d’infants La Formiga des de fa 15 anys.