Ara que són dies d’aules tancades, de descans i d’estones al sofà, des de Barbiana us hem preparat una selecció d’10 pel·lícules sobre educació que no us podeu perdre si teniu ganes de continuar reflexionant sobre la pràctica educativa.

Aquesta és la selecció que hem fet des de Barbiana de les pel·lícules sobre educació que creiem que poden acompanyar la pràctica de mestres, pedagogs i pedagoges, educadors i educadores i persones interessades en l’educació en general. Quines pel·lícules hi afegiríeu, vosaltres?

Captain Fantastic: Una gran pel·lícula, sens dubte, que ens fa reflexionar sobre el sentit de l’educació i ens obre portes cap a noves formes d’acompanyar els nostres fills i filles, qüestionant-nos el sistema que ens envolta i aportant mirada crítica cap al camí que ens ve marcat. Absolutament Barbiana!

Pensant en els altres: Documental sobre el mestre Toshiro Kanamori, a qui veiem acompanyant les situacions emocionals habituals en una aula. I ho fa amb una metodologia basada en l’empatia i l’escolta i encaminada a la felicitat.

Monsieur Lazhar: Bachir Lazhar és un mestre de primària d’orígen argelí en una escola de Montreal. Arriba a l’escola per substituir una professora que s’ha suïcidat i entra en contacte amb els nens i nenes que han viscut el suïcidi.

Entre les murs: En una classe d’una escola de barri marginal, el professor François s’enfronta als seus alumnes, d’entre 14 i 15 anys. Hi arriba ple de bones intencions i desitjos, però al realitat se li posa davant dels nassos ben aviat.

La lengua de las mariposas: Basada en un relat de Manuel Rivas, ens explica la història entre un mestre i un alumne just abans de l’alçament militar contra la República espanyola, l’any 1936.

Die welle: Durant un projecte setmanal, el professor Rainer Wenger ensenya els estudiants de la seva classe el tema del nazisme. Els estudiants es mostren escèptics davant la idea que pogués tornar una dictadura com la del Tercer Reich a l’Alemanya dels nostres dies i que ja no hi ha perill que el nacionalsocialisme torni a prendre el poder. El professor decideix començar un experiment amb els seus alumnes per demostrar com n’és de fàcil manipular les masses.

Les choristes: Clément Mathieu, un professor de música a l’atur accepta una feina de vigilant en un reformatori on hi viuen nois difícils. Els mètodes violents i inapropiats de la institució rebel·len Mathieu que, malgrat l’agressivitat dels deixebles, sent compassió i estimació.

Sur le chemin a l’école: Un documental que narra la història real i extraordinària de quatre nens, herois quotidians -Jackson, Carlitos, Zahira i Samuel- que s’han d’enfrontar diàriament amb una multitud d’adversitats i perills per arribar a l’escola. Aquests nens viuen en quatre punts molt distants de la terra, però comparteixen les mateixes ganes d’aprendre i són conscients que només l’educació els obrirà les portes a un futur millor.

Être et avoir: Documental que mostra la vida real dels seus protagonistes. Es tracta d’un mestre molt lliurat a la seva professió, Georges López, que fa classes a un nombre no gaire elevat d’alumnes, de diferents edats, en una aula única, en una escola rural d’un poblet de França

The miracle worker: Els pares d’una noia cega, sorda i muda demanen a una institutriu especialitzada, ella mateixa mig cega. Anne Sullivan, educadora de mètodes revolucionaris que no té en principi cap afinitat amb la nena, Helen, és considerada només com una eina de treball i ha d’exercir el seu ofici provant sentiments per a aquesta nena tancada en un món tancat.