La ficció aporta a la història una rica oferta d’opcions per interpretar, comprendre i reflexionar, des dels molts perfils de persones que van viure una època, la vida, les seves contradiccions i meravellosos matisos.

Sovint, apropar un procés històric a un públic adolescent requereix engegar no només la seva curiositat sinó també la seva imaginació. Els recursos tradicionals per ensenyar història ens mostren aspectes generals i dades històriques concretes, però allunyen els interessats de circumstàncies personals, històries íntimes o relats que, lluny de voler acumular dades, pretenen només proposar perspectives àmplies per a una comprensió pròpia. Si la història s’ocupa d’allò concret, allò que va passar exactament, per apropar aquests fets a la secundària ens ajuden l’evocació i l’empatia amb personatges que puguin animar-nos a provar d’entendre com era viure allò i allà, en aquells temps i situacions.

La ficció apropa, sense que el judici de la història sigui tant rigorós, i amb això, alleugereix el pes d’una sèrie de lliçons que, certament, entren amb més facilitat i atractiu a l’aula que no pas els llibres de text usuals.

Es aquí on la ficció aporta a la història una rica oferta d’opcions per interpretar, comprendre i reflexionar, des dels molts perfils de persones que van viure una època, la vida, les seves contradiccions i meravellosos matisos. La ficció apropa, sense que el judici de la història sigui tant rigorós, i amb això, alleugereix el pes d’una sèrie de lliçons que, certament, entren amb més facilitat i atractiu a l’aula que no pas els llibres de text usuals.

La distància que habitualment la història estableix amb l’anàlisi dels fets requereix d’un cert trencament, per poder copsar totes les emocions que es mouen al voltant d’una època que ens commou i ens defineix, encara avui.

Aquesta llista de materials pretén oferir una sèrie de propostes amb les que apropar-se a un fet tant proper, tant íntim, com el de la Guerra Civil i la postguerra, un conflicte i les seves conseqüències que son molt nostres i que formen part de les vides dels nostres avantpassats propers. Arran d’aquesta proximitat, la distància que habitualment la història estableix amb l’anàlisi dels fets requereix d’un cert trencament, per poder copsar totes les emocions que es mouen al voltant d’una època que ens commou i ens defineix, encara avui. Aquests recursos, per tant, poden anar acompanyats amb reforços de materials d’altres tipus, però la ficció posa nom, situacions i realitats quotidianes a l’abast, i sobre els quals després podrà construir-se un coneixement més detallat i sòlid.

Aquesta proposta és, doncs, un inici, el principi d’un fil del qual estirar, per començar una aproximació a la història des de la imaginació

Per últim, cal dir que aquesta llista no es gens exhaustiva. Hi ha molt de material sobre la Guerra Civil i la postguerra, i per fortuna, sembla que encara hi haurà més còmics, documentals i pel·lícules sobre el tema. Aquesta proposta és, doncs, un inici, el principi d’un fil del qual estirar, per començar una aproximació a la història des de la imaginació.

1 [Comic] Los surcos del azar

Autor: Paco Roca

Aquesta és la història d’un heroi anònim, al que un dibuixant de còmics busca perquè li expliqui com va viure la Guerra Civil i després la seva participació en la Segona Guerra Mundial. La relació entre l’ancià que explica la seva vida i el jove dibuixant és una preciosa imatge de l’atenció i escolta des del present d’allò que va passar a la generació dels nostres avis i àvies.

DIDÀCTICA: Permet treballar el valor de la història oral, el relat de les persones vives com eina d’informació i coneixement, i també veure com els combatents republicans van continuar combatent el feixisme a Europa. A banda, anima a escoltar les persones grans i les seves històries humanes sobre allò que van viure.

2. [Comic] El arte de volar

Autors: Antonio Altarriba, Kim

A partir de les memòries del seu pare, Antonio Altarriba relata les aventures al front, les esperances, i sobre tot, la desil·lusió de la postguerra, amb un relat ple d’humanitat i de realitat que captiva per la seva senzillesa.

DIDÀCTICA: A banda de la il·lusió dels joves davant les idees llibertàries del 36, el còmic mostra com aquestes persones van haver de viure sota el franquisme, amb el desencant que els portarà a un patiment irreversible.

3. [Comic] ¡No passarán! Las aventuras de Max Fridman

Autor: Vittorio Giardino

Des d’un format dinàmic, d’aventura, podem seguir a Max Fridman per escenaris com Barcelona o el front de l’Ebre, explorant també la rereguarda i els conflictes entre els diferents grups polítics dins la defensa republicana.

DIDÀCTICA: A banda d’aspectes com ara l’arquitectura de Barcelona i la seva imatge urbana (el còmic està magníficament documentat en aquest sentit) de l’època de la Guerra Civil, es poden treballar també les diferències ideològiques dins les esquerres, així com els processos polítics de la rereguarda republicana.

4. [Comic] Paracuellos

Autor: Carlos Gimenez.

La crua experiència pròpia en un orfenat de postguerra a Paracuellos permet a Carlos Gimenez elaborar una poderosa sèrie de relats on els nens i els seus cuidadors son els protagonistes, però amb un duríssim rerefons de repressió, fam i crueltat heretats de la guerra. Es gairebé imprescindible per adolescents a qui agradin els còmics.

DIDÀCTICA: Les vivències de Carlos Gimenez aquí recollides suposen en sí mateixes una manera d’encarar una experiència personal traumàtica mitjançant la creació. Més enllà d’això, podem veure els agents fonamentals de l’autoritat franquista (església, exercit, poder polític) i com les víctimes fonamentals de la guerra no van ser els soldats, sinó la població civil que va sobreviure i va patir l’horror de la repressió de la primera part de la postguerra.

5. [Cinema] La lengua de las mariposas

Dirigeix: Jose Luis Cuerda.

En un poble rural de Galícia sorgeix una preciosa relació entre un mestre d’escola i un nen que, de la mà del adult, descobreix la complexa i preciosa experiència de conèixer el món. El problema sorgirà amb la repressió de les forces del bàndol nacional sobre l’educació i els educadors.

DIDÀCTICA: A banda d’aspectes com ara la relació entre infants i adults envers el descobriment de la natura, la pel·lícula mostra aspectes íntims i profunds de la repressió franquista, des del seu mateix inici (1936, primers moments de la guerra), així com les adhesions inconscients de bona part de la població, per pressió social, a aquestes formes violentes de repressió i de l’horror de la tirania de la por i el desconeixement.

6.[Cinema] El laberinto del fauno

Dirigeix: Guillermo del Toro

Amb la seva habitual proposta des d’allò fantàstic, Guillermo del Toro proposa una història d’una nena i uns éssers irreals que, en certa mesura, simbolitzen el poder dels feixistes i la seva cruesa.

DIDÀCTICA: L’obra, a més de les relectures possibles, permet veure aspectes com ara la resistència a la victòria franquista, els maquis, les actuacions de la Guardia Civil, així com les represàlies sobre la població civil.

7. [Cinema] Tierra y libertad

Dirigeix: Ken Loach.

La pel·lícula mostra la història d’un dels molts brigadistes britànics que va decidir abandonar el seu país per tal de venir a lluitar contra el feixisme a la Guerra Civil.

DIDÀCTICA: La pel·lícula es centra tant en les discussions de les diferents idees polítiques de l’esquerra a l’exèrcit republicà, com en el procés d’institucionalització de l’exèrcit republicà, de milicians a soldats, amb el que això implicava per les persones implicades, i el rerefons del desig de construir un mon diferent, lliure, millor.

8. [Cinema] Las 13 Rosas

Dirigeix: Emilio Martínez-Lázaro (2007)

La història recull el procés de empresonament i execució de 13 dones republicanes, de entre 16 i 29 anys, poc després de finalitzar la Guerra Civil.

DIDÀCTICA: A banda de poder observar aspectes com l’empresonament que van patir molts republicans després del conflicte, la pel·lícula dona veu a les dones, activistes protagonistes dels canvis duts a terme durant la república, alimentades per la il·lusió de construir un mon millor.

9. [Comic] 36-39 Malos tiempos

Autor: Carlos Gimenez.

A partir d’una sèrie de relats curts, Carlos Gimenez exposa amb mestria en el blanc i negre la seva visió de situacions quotidianes durant la Guerra Civil, tant al front com a la rereguarda. Assequible pel seu format episòdic, malgrat tractar qüestions profundes.

DIDÀCTICA: L’obra és absolutament plural en temes, variopinta en aspectes, però això permet observar des de molts punts de vista elements com ara la simbologia, la vida quotidiana, els patiments de les persones i la carestia continuada, així com els mecanismes repressius dels vencedors.

10. [Llibre] La guerra civil contada a los jóvenes

Autor: Arturo Pérez Reverte

De forma molt breu, sintètica i aclaridora, aquest llibre exposa els detalls mínims que cal conèixer per entendre allò que va esdevenir, les causes, els coms i els perquès, així com les conseqüències de la Guerra Civil espanyola.

DIDÀCTICA: Aquesta obra permet acompanyar un relat ordenat del que va esdevenir, els fets, les causes i les conseqüències històriques de la Guerra Civil, sense caure en allaus de dades o detalls.

Borja Antela-Bernárdez és Doctor en Historia i professor a la Universitat Autònoma de Barcelona. Col·labora habitualment amb l’etapa de secundària de l’Escola el Royure, de Sant Joan de Mediona.